وضعیت : ناموجود

اهلی‌سازی گیاهان

  • ناشر: آموزشی تألیفی ارشدان
  • زبان: فارسی
  • تعداد صفحه نسخه مکتوب: 104
  • شابک: 978-622-08-9370-7
  • سال نشر: 1403
  • قیمت نسخه مکتوب: 300000 تومان

توضیحات:

اهلی‌سازی محصولات زراعی و باغی و کشف کشاورزی یکی از مهم‌ترین دستاوردهای بشریت است. گیاهان بزرگترین میراث بشر می‌توان دانست. انسان با گزینش عمدی و غیرعمدی اجداد محصولات زراعی منجر به چنین تغییرات پیچیده‌ای در گیاهان شده‌ است. بر اساس اسناد تاریخی و علمی یکی از مناطقی که برای اهلی‌سازی گیاهان تاکنون شناخته شده است در بین روخانه‌های دجله و فرات بین‌النهرین شامل کشورهای امروزی ایران، عراق، ترکیه و سوریه رخ داده ‌است. در ادوار تاریخی، مردم با کاشت بذر گیاهان مرغوب و مراقبت از آنها، اقدام به برداشت مواد غذایی مورد نیاز خود از بذور کاشته‌شده می‌کردند. از بین محصولاتی که سالیان دور اهلی‌سازی شده‌اند و تاکنون ادامه داشته‌ است، می‌توان به هلو، سیب، انار و پسته اشاره کرد.

نگارنده بر این باور است که طبق مطالعات جامع در خصوص آغاز کشاورزی در مناطق مختلف ایران و دنیا، پیدایش کشاورزی را صرفاً بومی و وابسته به محیط‌زیست می‌داند. به‌طوری‌که عدم شواهد باستان گیاه‌شناسی در دیگر مناطق دارای پتانسیل کشاورزی به‌طور مثال در گیاهان باستانی، جو و گندم، که از قدیمی‌ترین گیاهان اهلی‌شده توسط بشر در مناطق مختلف آسیای جنوب غربی مانند نواحی مختلف در زاگرس که پیشینه پربار در زمینه کشاورزی دارد، دلیل بر جابه‌جایی و یا تجارت آن به‌وسیله بشر نمی‌باشد. بلکه علت اصلی آن را فقدان کاوش‌های وسیع باستان‌شناسی و وجود شواهد کافی برای زیست‌محیطی قلمداد کردن پیدایش کشاورزی است. همچنین، ژنتیک اهلی سازی گیاهان وابسته به شرایط محیطی منطقه بوده است.

اهمیت اهلی سازی گیاهان و پیدایش و مسیر پراکندگی گونه‌ها گیاهی در دنیای قدیم که خود به‌تنهایی می‌تواند در علوم اصلاح نباتان و بیوتکنولوژی به‌عنوان پایه‌های پیوندی و یا به‌عنوان منابع ژنتیکی استفاده شود. این کتاب در هفت فصل تألیف و گردآوری‌شده است. در این کتاب به توضیح و تعریف جامعی از اهلی سازی گیاهان پرداخته شده است و همچنین اهلی شدن انواع میوه‌ها و گیاهان دارویی پرداخته شده است. بررسی ریشه‌های فرضیه بومی بودن پیدایش کشاورزی و روش‌های استخراج دی‌‌ان‌ای‌های باستانی، اصلاح نباتات و بیوتکنولوژی گیاهی در فصل‌های دیگر بحث شده است.

نظر خود را ارسال کنید: